Κινητά: μειωμένες οι πωλήσεις το δ’ τρίμηνο
Ιδιαίτερα αισθητή έχει αρχίσει και κάνει την παρουσία της η οικονομική κρίση στο χώρο των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας ερευνών IDC, το δ’ τρίμηνο του 2008 υπήρξε, για πρώτη φορά, αρνητικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς των κινητών τηλεφώνων. Συγκεκριμένα, οι αποστολές συσκευών έφτασαν στα 289 εκατ., μειωμένες κατά 12,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Το δ’ τρίμηνο είχε επίσης και άλλες εκπλήξεις με κυριότερη την αλλαγή στην κατάταξη των κατασκευαστών, καθώς η Motorola βρέθηκε στην 5η θέση με μερίδιο 6,6%. Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, ήταν μάλλον αναμενόμενη, δεδομένου ότι η αμερικανική εταιρεία δεν έχει ακόμη δείξει σημάδια ανάκαμψης στο χώρο των κινητών τηλεφώνων. Την καλύτερη πορεία είχαν οι Κορεάτες, ήτοι η Samsung και η LG Electronics. Η μεν Samsung έχει πλέον εδραιωθεί στη 2η θέση με το μερίδιό της, μάλιστα, να φτάνει πλέον στο εξαιρετικό 18,3%, ενώ η LG ανέβηκε στην 3η θέση με 8,9% και μία μικρή διαφορά από την 4η Sony Ericsson (8,4%), η οποία είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται. Απώλειες είχε και η Nokia, η οποία. όμως παρέμεινε πρώτη με 39,1%.
Επανέρχονται τα σενάρια για Orascom – Telecom Austria
Ένα δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse ήταν αρκετό για να επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί συνεργασίας μεταξύ Orascom Telecom και Telekom Austria. Συγκεκριμένα, η αυστριακή εφημερίδα ανέφερε ότι είναι πιθανόν η κυβέρνηση της Αυστρίας να πουλήσει όλη ή μέρος της συμμετοχής της (27%) στην Telekom Austria, εντός των επόμενων μηνών. Η Orascom Telecom (ή η Weather Investments που είναι η εταιρεία συμμετοχών του Ναγκίμπ Σαουίρις) θα μπορούσε να είναι ένας από τους υποψήφιους αγοραστές, δεδομένου ότι υπήρξαν στο παρελθόν διαπραγματεύσεις. Όμως, φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.
Χωρίς ενδιαφέρον ο διαγωνισμός WiMax στη Ρουμανία
Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός των ρουμανικών αρχών για την εκχώρηση δύο αδειών για τη λειτουργία ασύρματων δικτύων τεχνολογίας WiMax. Το φάκελο του διαγωνισμού είχαν πάρει έξι εταιρείες (Cosmote Romania, Vodafone Romania, RCS & RDS, Asesoft International, Comcore Management και Media Sat), τελικώς, όμως, ουδείς υπέβαλε προσφορά μέχρι την περασμένη Πέμπτη το βράδυ που έληγε η σχετική προθεσμία. Το αποτέλεσμα ήταν η ρυθμιστική αρχή της τηλεπικοινωνιακής αγοράς της Ρουμανίας, ANC, να κηρύξει το απόγευμα της Παρασκευής άγονη τη διαδικασία και να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Η αλλαγή μάλλον θα είναι το αρχικό τίμημα, καθώς, σύμφωνα με την ANC, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες το χαρακτήρισαν υψηλό.
Cosmote Romania: από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Ρουμανία
Την τέταρτη θέση στη λίστα των είκοσι κορυφαίων ξένων επενδυτών στη Ρουμανία το 2008 καταλαμβάνει η Cosmote Romania. Η θυγατρική της Cosmote, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών, έκανε επενδύσεις 89,9 εκατ. ευρώ. Την πρώτη θέση στην εικοσάδα καταλαμβάνει η Ε.ON Gaz Romania Holding (θυγατρική της γερμανικής E.ON) με επενδύσεις 303,1 εκατ. ευρώ το 2008 και ακολουθεί η Telemobil με 228,2 εκατ. ευρώ. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Credit Europe Bank με επενδύσεις 99,8 εκατ. ευρώ.
Μαζί Vodafone και Hutschison στην Αυστραλία
Σε μία ασυνήθιστη κίνηση και για τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους προχώρησαν η Vodafone και η Hutschison. Συγκεκριμένα, οι εκ των κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών ομίλων παγκοσμίως ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας (με 50% έκαστη συμμετοχή) όπου εντάσσουν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που έχουν και δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία. Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της είναι η πρώτη δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι ιθύνοντες των δύο πλευρών, σύμφωνα όμως με διεθνείς αναλυτές εξίσου σημαντική ήταν και η απόσταση που χώριζε τόσο τη Vodafone όσο και τη Hutschison στην Αυστραλία τόσο από την Telstra όσο και από την Optus, τους δύο μεγαλύτερους «παίκτες» της εκεί αγοράς.
Στρατηγική συμμαχία Asus και Garmin
H Garmin και η Asus ανακοίνωσαν τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας, η οποία θα επιτρέψει στις εταιρείες να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία τους στους τομείς των κινητών τηλεφώνων και των συσκευών πλοήγησης και να προχωρήσουν στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διάθεση co-branded κινητών τηλεφώνων με τεχνολογία εντοπισμού θέσης (LBS - centric mobile phones). Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει την από κοινού ανάπτυξη μιας σειράς συσκευών κινητών τηλεφώνων, η οποία θα γίνει γνωστή με την ονομασία Garmin-Asus nüvifone series. Μέσα στο 2009 οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να παρουσιάσουν στην αγορά αρκετά μοντέλα της σειράς Garmin-Asus nüvifone, ενώ ένα νέο μοντέλο της οικογένειας Garmin-Asus nüvifone θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress την επόμενη εβδομάδα.
Cisco: προωθεί τεχνολογία για μείωση κατανάλωσης ενέργειας
Η Cisco παρουσίασε την καινοτόμο τεχνολογία Cisco EnergyWise για τα switches Cisco Catalyst - μία τεχνολογία που μετρά, αναφέρει και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας συσκευών IP, όπως τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και σημεία πρόσβασης (access points). Η Cisco ανακοίνωσε επίσης λύσεις συνεργατών της σε συνδυασμό με την εξαγορά ενός έξυπνου middleware, το οποίο θα διευκολύνει στην κατανάλωση της ενέργειας για ολόκληρα δομικά συστήματα, όπως φώτα, ανελκυστήρες, κλιματισμός και θέρμανση. Η Cisco EnergyWise θα παρουσιαστεί σε τρεις φάσεις με στόχο τη βελτίωση της χρήσης ενέργειας στο χώρο των πληροφοριακών υποδομών αλλά και στο κτίριο γενικότερα. Κατά την πρώτη φάση (Φεβρουάριος 2009), που ονομάζεται Network Control, η Cisco EnergyWise θα υποστηριχτεί από Catalyst switches για τη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας των συσκευών IP, όπως τηλέφωνα, κάμερες παρακολούθησης και ασύρματα σημεία πρόσβασης. Κατά την επόμενη φάση (καλοκαίρι 2009), που ονομάζεται IT Control, θα υπάρχει εκτεταμένη υποστήριξη της τεχνολογίας EnergyWise σε συσκευές, όπως PCs, φορητοί υπολογιστές και εκτυπωτές. Κατά την τελική φάση (αρχές του 2010), που αποκαλείται Building Control, η τεχνολογία Cisco EnergyWise θα επεκταθεί στη διαχείριση των στοιχείων του δομικού συστήματος, όπως η θέρμανση, ο εξαερισμός και ο κλιματισμός, οι ανελκυστήρες, τα φώτα, τα συστήματα αναγνώρισης και πρόσβασης υπαλλήλων, συστήματα συναγερμού σε περίπτωση πυρκαγιάς και συστήματα ασφάλειας