![]() ![]() |
Ο πόνος είναι ο δυνάστης των λαών, έλεγε ο σπουδαίος ανθρωπιστής γιατρός Αλβέρτος Σβάιτσερ, ενώ ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι η ανακούφιση από αυτόν συνιστά «θείον έργον» και δίδασκε τους μαθητές του ότι το ευγενέστερο αντικείμενο των φροντίδων τους είναι η αναλγησία…Υπάρχουν διάφορες μορφές χρόνιου πόνου, αλλά ο πόνος που είναι λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό -αλλά και στην ιατρική κοινότητα- είναι ο νευροπαθητικός.
Προκαλείται από τον τραυματισμό και τη βλάβη των νεύρων, εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή τραύματος, εξηγεί η κ. Αθηνά Βαδαλούκα, ΜD, PhD, FIPP αναπλ. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι το 6% με 7,7% των ασθενών με χρόνιο πόνο υποφέρουν από αυτόν.
Τα συμπτώματα περιγράφονται από τους ίδιους τους πάσχοντες ως «κάψιμο», «πυροβολισμός», «ηλεκτρικό ρεύμα», «βελονιές», «τσούξιμο». Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν αντέχουν στο σημείο όπου πονάνε ούτε καν την επαφή με ρούχο ή σεντόνι.
Η εκτίμηση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων είναι αναγκαία για τη διάγνωση και τον προσανατολισμό της θεραπείας, επισημαίνει η ειδικός. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει λήψη του ιστορικού του ασθενούς, κλινική εξέταση και ενδεχομένως εργαστηριακό έλεγχο (ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις, με τις οποίες ελέγχονται η αγωγιμότητα και η ευαισθησία των νεύρων).
Δυστυχώς, πολλές φορές καθυστερεί δραματικά η διάγνωση του νευροπαθητικού πόνου και η έναρξη της ενδεδειγμένης θεραπείας. Μελέτες έχουν δείξει πως οι ασθενείς συνήθως βασανίζονται επί μήνες πριν αποφασίσουν να απευθυνθούν σε γιατρό, διότι, όπως λανθασμένα πιστεύουν, ο πόνος «θα περάσει».
Ακόμα, όμως, και όταν οδηγηθούν στον ειδικό, συχνά περνούν αρκετοί ακόμα μήνες μέχρι να γίνει η σωστή διάγνωση - έχουν αναφερθεί ακόμα και περιπτώσεις ασθενών που βασανίζονταν για περισσότερα από πέντε χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από τον πόνο, πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες που αυτός έχει στην ψυχική υγεία και την καθημερινότητά τους, επισημαίνει η κ. Βαδαλούκα.
Ενδεικτικά, ο ένας στους πέντε παρουσιάζει διαταραχές στην όρεξή του, ο ένας στους τρεις στην ψυχική του διάθεση και περισσότεροι από τους μισούς δυσκολίες στον ύπνο και έλλειψη ενεργητικότητας. Τα επιπρόσθετα προβλήματα απορρέουν από το γεγονός ότι οι ασθενείς πονούν συνεχώς και καθημερινά, με τραγικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους. Ετσι, το 52% των πασχόντων δεν μπορούν να εργαστούν κανονικά εξαιτίας του πόνου, παίρνουν άδεια από την εργασία τους ή τελικά βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη.
Αναλγητικές πληροφορίες
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 1986 είναι απαραίτητη η πολυπαραγοντική αντιμετώπιση των ασθενών με νευροπαθητικό πόνο στα εξειδικευμένα Κέντρα Πόνου.
Ο νευροπαθητικός πόνος ταλαιπωρεί και τους οικείους των ασθενών, γι' αυτό και στη θεραπεία συνεκτιμάται η ανάγκη αποκατάστασης και η δυνατότητα κοινωνικής υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους του πάσχοντος.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Εταιρεία Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (www.grpalliative.org).
Πηγή: Περιοδικό «Κ»