18/07/2011 | ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ
Αν η ανακάλυψη της τυπογραφίας προκάλεσε αλλαγές με τη συμμετοχή τόσο λίγων, τα social media είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από εργαλείο στα χέρια των πολλών, υποστηρίζει ο Στέφανος Κοφόπουλος, ο πρώτος που μετέτρεψε σε επάγγελμα το blogging στην Ελλάδα.
Με τρύπιες τσέπες και 80 ευρώ... «δάνειο» από ένα φίλο του ο Στέφανος Κοφόπουλος από την Αθήνα αποδείχθηκε πρωτοπόρος και αξιοποίησε στο έπακρον το διαδίκτυο, για να το κάνει επάγγελμα και μάλιστα προσοδοφόρο. Ξεκίνησε την πορεία του σε εταιρείες και αργότερα εξελίχθηκε στον πρώτο Έλληνα επαγγελματία blogger που κατάφερε να κάνει το χόμπι του τρόπο επιβίωσης.
Η αλήθεια είναι ότι από μικρός ανακατευόταν με την τεχνολογία, αλλά οι γονείς του προσπαθούσαν να τον κρατήσουν μακριά από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα «καινά δαιμόνια», γιατί δεν ήθελαν να αποσυντονίζεται από το διάβασμα. Τελικά, όμως, με το ανήσυχο πνεύμα του, την εφευρετικότητά του και τη δύναμη της γνώσης δημιούργησε το blog pestaola.gr, μια πλατφόρμα για νέα κινητά, την τεχνολογία, το internet και θέματα με ενδιαφέρον.
«Είμαι ο πρώτος Έλληνας που έκανε το blogging επάγγελμά του. Bloggers στην Ελλάδα υπήρχαν πριν από εμένα, απλώς εγώ αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το blogging για να βγάλω χρήματα και να ζήσω μόνον από αυτό - να το κάνω δουλειά μου»... αυτοσυστήθηκε στην εφημερίδα μας. Τον συναντήσαμε στο σεμινάριο που παρουσίασε στον ελεγκτικό οίκο PwC με τίτλο «Φτιάξε το δικό σου κανάλι Επικοινωνίας», και πραγματικά μας εντυπωσίασε. Είναι γνωστός διεθνώς και ταξιδεύει κάνοντας γνωστές τις εμπειρίες του στο διαδίκτυο και αναδεικνύοντας τη σημασία των social media.
Η δύναμη των social media
Τι είδους δυνατότητες δίνουν τα social media για την ανάδειξη ταλέντων, όπως στο τραγούδι, την ηθοποιία κτλ.;
Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και τόσο πολλές που πλέον εξαρτάται από τον καλλιτέχνη τι θα επιλέξει. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το YouTube για προφανείς λόγος: η δύναμη της εικόνας και του λόγου είναι μεγάλη, όλοι οι υπολογιστές και τα laptops έχουν πλέον webcams, είναι πολύ εύκολο να ανέβει το βίντεο στο YouTube. Το κοινό του YouTube είναι τεράστιο. Τόσο μεγάλο, ώστε κάθε λεπτό που περνάει στο YouTube ανεβαίνουν βίντεο διάρκειας 48 ωρών! Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το χώρο του τραγουδιού αποτελεί η Esmee Denters. Από την κάμερα του υπολογιστή, στο YouTube και από εκεί στη δισκογραφική του Justin Timberlake για διεθνή καριέρα.
Θα πρότεινες σε κάποιον να αρχίσει καριέρα ως blogger;
Δεν θα έλεγα καριέρα, αλλά δίαυλο επικοινωνίας σε θεματικές ενότητες που ενδιαφέρουν. Καριέρες δημιουργούνται και καταστρέφονται κάθε μέρα, το θέμα είναι αν το blogging μπορεί να σε βοηθήσει να εκφραστείς, να ενημερώσεις, να ενημερώνεσαι, ίσως να κερδίσεις χρήματα και να διασκεδάζεις παράλληλα. Κάποιοι προτιμούν το YouTube, άλλοι τα blogs, άλλοι περιορίζονται στο Facebook και άλλοι πάνε για ψάρεμα. Αν ένα blog με φωτογραφίες και πληροφορίες για κάθε ψάρεμα μπορεί να αποτελέσει καριέρα για τον ψαρά που αγαπάει αυτό που κάνει, περνάει καλά και μοιράζεται τις εμπειρίες του με άλλους, τότε ναι, θα πρότεινα σε κάποιον να αρχίσει να σκέφτεται μια καριέρα ως blogger, αρκεί να το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο
Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν το συναίσθημα και η ανθρώπινη επαφή με την έξαρση των social media; Ήδη, πολλά παιδιά είναι καθηλωμένα στον καναπέ, αποστασιοποιημένα από την πραγματική ζωή, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αποτοξίνωση, όπως συμβαίνει με τον εθισμό σε εξαρτησιογόνες ουσίες...
Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να είναι online, όπως κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να παρακολουθεί ποδόσφαιρο όλη μέρα, αντί για τα καλύτερα στιγμιότυπα για μισή ώρα το βράδυ. Τα social media δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια έκφανση της ζωής μέσα από το internet και τους υπολογιστές. Ίσως οι άνθρωποι επιμένουν στην online πραγματικότητα, στο Facebook και στα blogs, επειδή η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά δεν είναι αρκετή καλή, αρκετά εύκολη, αρκετά σαφής, αρκετά εποικοδομητική, ώστε να προσφέρει αυτό που λείπει.
Όσο για το συναίσθημα, νομίζω ότι όχι μόνο δεν χάνεται, αλλά γίνεται ακόμα πιο έντονο και πλούσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάγνωση ενός βιβλίου. Όταν διαβάζουμε, είμαστε απομονωμένοι από το περιβάλλον, αποκομμένοι από άλλους και χαμένοι στο φανταστικό κόσμο που πλάθουμε στο μυαλό μας. Η εμπειρία είναι τόσο αντικοινωνική και μοναχική, που ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναρωτιόνταν πώς η ανθρωπότητα κατάφερε να επιζήσει με τόση μοναξιά και φανταστικούς κόσμους.
Όχι μόνον επιζήσαμε, αλλα προοδεύσαμε και, πλέον, μπορούμε να επικοινωνούμε σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο, να διαβάζουμε κείμενα και να συμμετέχουμε σε διάλογο χωρίς να περιοριζόμαστε σε ένα φανταστικό κόσμο μεταξύ σελίδας 5 και 14. Οι φίλοι μας είναι διαθέσιμοι στο Facebook, αναγνώστες άρθρων έτοιμοι να σχολιάσουν στα blogs και να συμμετάσχουν στο διάλογο με τρόπο πιο έξυπνο απ' όσο είχαμε φανταστεί, σχόλια στο Twitter με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής και συναίσθημα που ιντριγκάρεται κάθε στιγμή από τα καλύτερα ερεθίσματα που έχει επιλέξει ο χρήστης να δεχθεί.
Είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας τα social media; Πρέπει να έχουμε φαντασία για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε;
Τα social media και οι υπηρεσίες που παρέχουν (Facebook, Twiter, Blogs, YouTube κτλ.) έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο, που ποτέ πριν στην ανθρώπινη ιστορία δεν ήταν τόσο εύκολο για τόσο πολλούς ανθρώπους να εκφραστούν, με τόσο χαμηλό κόστος (ή και δωρεάν), σ' ένα τόσο μεγάλο κοινό. Αν η ανακάλυψη της τυπογραφίας προκάλεσε αλλαγές με τη συμμετοχή τόσο λίγων, τα social media είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από εργαλείο στα χέρια των πολλών.
Γνωριμίες μέσω Facebook
Πώς χαρακτηρίζεις τη γνωριμία ζευγαριών μέσω του facebook; Eίναι φερέγγυος τρόπος γνωριμίας;
Η γνωριμία μέσω Facebook είναι ένας ακόμα τρόπος γνωριμίας ανθρώπων.
Είναι τόσο φερέγγυος, όσο η γνωριμία σ' ένα μπαρ, στο χώρο εργασίας, στο γυμναστήριο, στην παραλία ή σε ένα εστιατόριο. Η γνωριμία μπορεί να γίνει οπουδήποτε, με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό που μετράει είναι η συνέχεια της σχέσης και η συνέπεια σε αυτήν.
Λέγεται ότι τα social media είναι πακτωλός γνώσεων και πληροφοριών. Κατά πόσον, όμως, αυτές οι πληροφορίες είναι έμπιστες;
Οι πληροφορίες υπάρχουν παντού, τα social media κάνουν τη διάδοσή τους και τη δημιουργία νέων πληροφοριών πιο εύκολη. Κατά πόσο είναι έμπιστες ή όχι, το διαπιστώνεις με έρευνα και διασταύρωση πληροφοριών.
Όσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πιστέψεις κάποιον στο δρόμο που σου λέει ότι κέρδισες 1.000.000 ευρώ, αλλά θα πρέπει να τηλεφωνήσεις σε αυτό το νούμερο, τόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εμπιστευτείς το άρθρο σε κάποιο blog που υπόσχεται ότι το άρρωστο παιδί της ιστορίας θα γίνει καλά μόνον αν κάνεις κλικ εδώ ή εκεί.
Τα social media δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια έκφανση της ζωής μέσα από το internet και τους υπολογιστές. Ίσως κάποιοι να μην έχουν μάθει να ξεχωρίζουν το χαμηλής ποιότητα ή μη έμπιστο κείμενο που διαβάζουν online με την ίδια ευκολία που θα παραβλέψουν το τυχαίο περαστικό που υπόσχεται χρήματα και δωρεάν διακοπές. Είναι απλώς θέμα χρόνου να γίνει.
Τα blogs και η «δημοσιογραφία του πολίτη»
Το μπλογκ, δηλαδή η δημοσιογραφία του πολίτη, ποιες δυνατότητες προσφέρει;
Πιστεύεις ότι αποτελεί επανάσταση στον τομέα της δημοσιογραφίας, με την έννοια ότι ο καθένας μπορεί να εκφέρει τις απόψεις του χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο;
Το blog δεν είναι δημοσιογραφία του πολίτη. Το blog είναι ένα ακόμα site με μερικές ιδιαιτερότητες: η δημιουργία και δημοσίευση περιεχομένου είναι πολύ εύκολη, γρήγορη και δωρεάν, το περιεχόμενο που δημιουργείται είναι προσβάσιμο από τους χρήστες, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης, το περιεχόμενο παρουσιάζεται με φθίνουσα χρονολογική σειρά (τα πρόσφατα άρθρα βρίσκονται πρώτα, ενώ τα παλιότερα άρθρα πιο χαμηλά), οι αναγνώστες μπορούν να αφήσουν σχόλια στο περιεχόμενο.
Εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών, τα blogs έγιναν δημοφιλή και προσφιλή σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως «δημοσιογραφία του πολίτη».
Είναι τόσο εύκολο για τον οποιονδήπ οτε να δημιουργήσει περιεχόμενο (κείμενο, βίντεο, φωτογραφίες κτλ.), ώστε είναι πολύ δύσκολο για κάποιους να ελέγξουν τη διαδικασία δημιουργίας του περιεχομένου αυτού και το περιεχόμενο το ίδιο. Επειδή, όμως, τα social media και άρα τα blogs δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια έκφανση της ζωής μέσα από το internet και τους υπολογιστές, αυτός που αρθρογραφεί υπό την πίεση συμφερόντων ή παρακινούμενος σε μια εφημερίδα μπορεί να κάνει το ίδιο και σε ένα blog. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο blog έχει τη δυνατότητα αν παραμείνει ανώνυμος, να ξεφύγει της όποιας πίεσης - όχι όμως των προσωπικών συμφερόντων.