Τα καλύτερα φρένα στην κατηγορία των μικρομεσαίων hatchback
Παρουσίαση
Τα καλύτερα φρένα στην κατηγορία των μικρομεσαίων hatchback
Τροχο… πέδηση
Δείτε με ποια μικρομεσαία φρενάρετε ασφαλέστερα
H αποτελεσματικότητα του συστήματος πέδησης παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του επιπέδου της ενεργητικής ασφάλειας. Ας δούμε πόσο "σώας τας φρένας" έχουν τα αυτοκίνητα στη μικρομεσαία hatchback κατηγορία, παρουσιάζοντας το καλύτερο σε καθεμία ξεχωριστά.
Μεγάλο ρόλο στην επίτευξη καλού φρεναρίσματος παίζει η διάμετρος των δίσκων και ο τύπος των φρένων.
Αν και σημαντικό στοιχείο για έναν καλό οδηγό είναι να προσαρμόζει την ταχύτητά του έτσι ώστε να μη χρειάζεται να φρενάρει έντονα, οι καταστάσεις στο δρόμο δεν είναι πάντα τόσο προβλέψιμες. Το φρενάρισμα πανικού λοιπόν, που αναγκάζεται κάποιος να κάνει σε δύσκολη κατάσταση, δεν αποτελεί πανάκεια για την αποφυγή ατυχήματος, αφού η απόσταση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου καθορίζεται και από άλλους τομείς. Τομείς που καθορίζουν την απόσταση ακινητοποίησης Αρχικά η απόσταση ακινητοποίησης καθορίζεται σε μεγάλο ποσοστό από αυτό καθ’ αυτό το αυτοκίνητο και το σύστημα πέδησης που εκείνο έχει, δηλαδή από το βάρος του αμαξώματος και τον τύπο των φρένων που χρησιμοποιούνται (δίσκοι ή αεριζόμενοι δίσκοι, ταμπούρα πίσω κ.λπ.). Από κει και ύστερα, ο τύπος, οι διαστάσεις και η κατάσταση των ελαστικών, καθώς και η κατάσταση του οδοστρώματος επηρεάζουν με τη σειρά τους το φρενάρισμα, ενώ ο ανθρώπινος παράγοντας καταλαμβάνει και εκείνος ένα σημαντικά υψηλό μερίδιο ευθύνης για την ακινητοποίηση του οχήματος, αφού ο χρόνος αντίδρασης διαφέρει από κατάσταση σε κατάσταση και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Περί φρένων
Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του ελαστικού με το δρόμο (πέλμα), τόσο καλύτερη θα είναι και η επίδοση φρεναρίσματος.
Το σύστημα πέδησης που χρησιμοποιείται για την επιβράδυνση ή ακινητοποίηση του αυτοκινήτου έχει ως αρχή λειτουργίας του την τριβή. Η δύναμη της τριβής αυξομειώνεται ανάλογα με την πίεση που ασκεί ο οδηγός στο πεντάλ του φρένου. Τα εξαρτήματα που αποτελούν το σύστημα πέδησης επενεργούν έτσι στους τροχούς, που μειώνουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Τα φρένα στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι υδραυλικά και βασίζουν τη λειτουργία τους στο υγρό που μεταφέρεται μέσα στο κύκλωμα (μαρκούτσια, αντλία), ώστε να πιέζει τα έμβολα (στις δαγκάνες των δίσκων ή τις σιαγόνες στα ταμπούρα). Πλέον η λειτουργία του υδραυλικού συστήματος πέδησης σε όλα τα αυτοκίνητα συνεργάζεται με επιμέρους συστήματα όπως είναι το ABS (Anti Lock Braking System) και το EBD (Electronic Brake Distribution).
Το σωστό φρενάρισμα
Για την επίτευξη σωστού φρεναρίσματος τα ελαστικά του αυτοκινήτου πρέπει να έχουν τις σωστές πιέσεις αέρα -όπως εκείνες καθορίζονται από τον κατασκευαστή- αλλά και να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τα υγρά φρένων πρέπει και εκείνα να ελέγχονται συχνά, ενώ αν παρατηρηθεί κάποια χαλαρότητα κατά την πίεση του μεσαίου πεντάλ, καλό είναι να ελεγχθούν άμεσα τα υγρά αλλά και η κατάσταση των υλικών τριβής. Η διαδικασία σωστού φρεναρίσματος πανικού απαιτεί την πλήρη πίεση του μεσαίου πεντάλ με σταθερή μεγάλη δύναμη. Το χαρακτηριστικό "κλώτσημα" του πεντάλ, που οφείλεται στη λειτουργία του ABS, δεν πρέπει να ανησυχεί τον οδηγό, ο οποίος πρέπει να συνεχίζει να το πιέζει με δύναμη μέχρις ότου ακινητοποιηθεί.
AΒS
Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, το ABS (Antilock Braking System) επενεργεί έτσι ώστε να μην μπλοκάρουν οι τροχοί. Το σύστημα αντιπλοκαρίσματος των τροχών (ABS) προσφέρει στον οδηγό τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει παράλληλα με την πέδηση και διαδικασία αλλαγής πορείας. Αν και το ABS δε σώζει πάντα την κατάσταση και ο οδηγός δεν πρέπει να επαφίεται σε εκείνο, είναι σίγουρο ότι αν στόχος μας είναι να αποφύγουμε (αν αυτό είναι δυνατόν) το εμπόδιο, αναμφισβήτητα έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να το επιτύχουμε.
EBD
Ο ηλεκτρονικός κατανεμητής πέδησης ελέγχεται από μια μονάδα, η οποία με την πίεση του πεντάλ του φρένου δέχεται πληροφορίες για την τάση των στροφών του κάθε τροχού. Εκείνος επενεργεί μέσω του διπλού διαγώνιου συστήματος πέδησης ανεξάρτητα σε έναν τροχό, ρυθμίζοντας την πίεση φρεναρίσματος που εκείνος δέχεται. Μέσω του EBD λοιπόν, εξασφαλίζουμε ομαλή αντίδραση του αμαξώματος κατά το φρενάρισμα.
Πώς γίνονται οι μετρήσεις φρένων
Η μέτρηση των φρένων πραγματοποιείται από την ομάδα μετρήσεων του περιοδικού μας για κάθε δοκιμαζόμενο αυτοκίνητο. Η μέτρηση γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες για όλα τα αυτοκίνητα (στεγνό οδόστρωμα, γεμάτο ντεπόζιτο, πιέσεις ελαστικών σύμφωνα με εκείνες που ορίζει ο κατασκευαστής, όχι υψηλές θερμοκρασίες και ένταση αέρα μικρότερη των 4 μποφόρ) και επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές, ούτως ώστε να εξακριβωθεί το ποσοστό της μείωσης της απόδοσης του συστήματος πέδησης από τη θερμότητα που αναπτύσσεται. Ο οδηγός, λαμβάνοντας πληροφορίες για την ταχύτητα του οχήματος από τα όργανα ακριβείας που έχει ενσωματώσει, απεμπλέκει τη σχέση στο κιβώτιο και μόλις τα αναγραφόμενα χιλιόμετρα είναι 115 χλμ. / ώρα, πιέζει με εξαιρετικά μεγάλη δύναμη το μεσαίο πεντάλ. Το όργανο μέτρησης καταγράφει τη διανυθείσα απόσταση από τα 100 χλμ./ώρα, μέχρι το αυτοκίνητο να ακινητοποιηθεί πλήρως.